fbpx

Materialet du bara måste testa

Namnet klingar i mitt öra som små bjällror och materialet är en äkta nyfunnen kärlek. COLD PORCELAIN CLAY = kallt porslinslera om man översätter ordagrant. Ett material som överraskar.

Vad har du för förväntningar av en bra lera? (recept längst ner på sidan)

Jag har länge letat efter ett substitut för polymer clay. Något som är billigare, lika lent och fogligt. Porslinslera är billigt att tillverka och de flesta ingredienserna hittar du hemma i ditt skafferi och förråd, vilket gör att du slipper betala stora pengar om du ska ha en större mängd. Man kan göra små söta hängen, smycken men det finns även de som använder det till docktillverkning. Så långt har jag inte kommit än.

Fördelar:

  • Relativt billigt
  • Len konsistens (fin kvalitetskänsla)
  • Formbar och behåller detaljer
  • Kan göras i större mängder
  • Lufttorkande – blir stenhård
  • Går att färga med hushållsfärg akrylfärg, tuschpennor eller oljefärg
  • Blir ej dålig vid förvaring över längre tid (saltdeg kollapsar efter en vecka)
  • Går att måla när den blivit torr

Nackdelar:

  • Lång torktid vid större alster
  • Måste packas luftätt
  • Kan klibba med fel sorts lim
  • Går ej att slipa efter torkning

Formbarhet

Själv testade jag materialet för både mindre och lite större alster och överraskades av hur skön och lätt det kändes. När man trycker fingret i leran har den ett perfekt motstånd med väldigt lite/ingen elasticitet vilket gör att den förblir nertryckt. Den är lätt formbar och lyder förvånansvärt bra under mina skulpteringsverktyg.

Färg och färgbarhet

Anledningen till att jag har en gul nyans i min lera är att jag använde mig av rapsolja vilket oturligt nog gjorde den gul och blev ännu gulare när den torkat klart. Babyolja är det bästa valet, eftersom oljan är färglös. Lerans färg påverkas också av vilket lim du använder. Om det är viktigt för dig att den är vit bör du använda vitt trälim eller PVA-lim.

Leran är lätt att färga. Till de olika färgerna använde jag vanliga alkoholpennor som jag hade hemma. Ett varningens ord är dock att så fort du har färgat leran torkar den fortare. Det är viktigt att lägga den i en plastpåse snabbt och tillsluta påsen när man inte använder materialet.

Välkommet avbrott i spelandet – Lera för lite större barn

Det tog inte lång tid innan mitt yngsta övergav spelandet och fick lust att skapa med leran. Känslan av kvalité inspirerade och tog över. Det blev några fina alster och det slutade med att vi fick samsas om leran. (mitt lamm förblev till hälften naken för att inte leran räckte).

Hade jag arbetat med trolldeg hade han inte ansett materialet som tillräckligt seriöst och det hade lämnat honom oberörd. Hade jag haft Polymer hade han varit rädd för att eventuellt slösa med ett ganska dyrt material och inte hade vågat ta ut svängarna. Det här var lagom mängd och lagom billigt för att han ska känna att världen inte går under om alstret inte blir som han har tänkt.

Billigt och bra

Ca 300g lera kall porslinslera kostar lika mycket att tillverka som att köpa 57g fimolera. Båda lerorna har sina för- och nackdelar.

  • För dig som gillar snabba resultat rekommenderar jag Fimo (polymer)
  • För dig som vill sätta igång fort men resultatet kan vänta är porslinslera det bästa.
  • För dig som vill ha båda måste du vara beredd att din nyfunna kärlek kostar lite mer.

Men jag tror på det här materialet. Det är många som använder den till mer fördjupade och permanenta fritidsintressen t ex docktillverkning, hängen och delikata blommor.

Recept

  • 2,5 dl trälim eller PVA-lim
  • 2,5 dl masjstärkelse
  • 1 msk ättika
  • 1 msk babyolja (färglös)
  • Nivea handkräm
  1. Blanda alla ingredienser väl (förutom lotionen) och värm massan i intervaller på spisen i en teflonkastrull eller i en skål i micron. Rör om ständigt för att hindra att det blir klumpar eller det blir ojämn temperatur.
  2. Så fort massan börja bubbla eller när du har fått en tjockare massa som släpper kanten tar du bort den från spisen, fortsätter röra om och fördelar eventuella förtjockningar. Upprepa tills din massa har blivit en klump med deg. För mig tog det ca 5 upphettningar (micro) men beroende på din spis/micro kan det ta längre.
  3. Smörj händerna med lotion så att inte leran ska klibba vid dem och ta massan ur kastrullen. Knåda och bearbeta den varm till den känns len och fin. Degens ska kallna under bearbetning.
  4. Lägg leran i en plastpåse och låt den stå i 1-2 dagar. Ta fram så mycket du behöver för stunden. 🙂

Lek dig glad och skicka gärna in kort på alstren du har gjort!

Vi postar dem och lottar ut en hel sats bland deltagarna.

Sista dagen att skicka är 15 maj, utlottningen sker 26 maj.

Lycka till! 🙂

Senaste inläggen

Nystart av Kreativia

Första bränning på länge - en nystart på Kreativia 🙂 Efter två år är det äntligen nystart av Kreativia. Nu kör jag igång keramiken igen och som jag har saknat er! Vem har inte saknat Kreativia? Varje gång jag ser  de gamla fotona känner jag så mycket värme för...

läs mer

Social Artworking – det populära vuxenkalaset

Det här tycker vi är extra roligt att ordna 🙂 Social Artworking är ett event som oftast vuxna väljer hos oss. Det går ut på att sälskapet som bjuds in skapar någonting tillsammans (oftast målar tavlor, men det finns även andra skapande aktiviteter) Målet är att man...

läs mer