fbpx

Vanliga frågor

Det brukar alltid komma frågor när man funderar på att köpa en avgjutning. Hur lång tid brukar det ta? Hur förbereder jag mig bäst? Kan man få flera kopior? Här har vi samlat några av de vanligast förekommande frågorna. 

Gjutningar

Vad är Life Casting / Body Casting?
Det är en konstform där man gör en exakt kopia av en kroppsdel (oftast händer) eller en hel kropp i ett hållbart och slitstarkt material. Live Casting är väldigt populärt när man vill bevara ett ögonblick av någon eller föreviga en relation.
Det är populärast bland barnfamiljer där man förevigar nyföddas små händer och fötter, brudpar och även när man vill föreviga äldres händer.
Varför ska du välja Kreativia Lifecasting när du gör avgjutning?
Vi arbetar endast med material av hög kvalité i form av 2 komponents harts, till skillnad från andra lifecasters som använder ett billigare och skörare material som gips. Materialet vi arbetar med är mer tåligt mot slag och slitningar än allt annat material som använd till detta ändamål.
Hur tar ni formen?
Vi använder ett högkvalitativt, gummiaktig, hudvänlig gel som är gjord på alger. Gelen är medicinskt testad och är ofarlig för djur och människa. Det är en massa som man antingen doppar händerna i eller smetar på kroppsdelen som ska avgjutas och upptar minsta lilla detalj på hud, kläder och päls. Dess elastiska konsistens tillåter kroppsdelar att med lätthet glida ut utan att skada detaljerna inuti formen.
Är materialet farligt för människan?
Nej, det är helt ofarligt för både människa och djur och används flitigt utav tandläkare.
Allergier
Det är ytterst sällan någon är allergisk mot alginat. Ifall du känner dig orolig kan vi först prova lägga den en liten hudyta. Materialet är medicinskt framtaget används även av tandläkare, vilken kan men stor säkerhet användas på mycket känslig hud. Man kan också välja en komposition som gör att man är i kontakt med materialet i bara några få minuter.
Hur lång tid tar det att göra en form?
Det kortaste och enklaste kompositionen tar enbar 2-3 minuter. Sedan beror det ju också på komposition. Vissa kan ta mellan 20- 40 minuter beroende på kroppsområde som ska gjutas.
Hur lång tid tar det innan jag kan hämta?

Väntetiden på leverans kan ta mellan 2 veckor och ca 2 månader. Beroende lite på belastning, teknik/komposition och säsong.
Man kan dock betala en prioriteringsavgift vid jourgjutning. (dvs, när det är bråttom av olika anledningar. Jouravgiften är på 1000kr.

Standardgjutningar tar dock generellt kortare tid. Har ni bråttom, tala med oss i förväg. 

Jag har en egen idé, kan ni utföra det?
Vi ÄLSKAR nya idéer och kan göra det mesta. Möjligheterna i Life Casting är oändliga och det är extra kul att bolla och hitta nya lösningar. Vi går igång på nya idéer och har ni tiden har vi lösningen.
Definitivt fråga oss och bolla!
Kan jag få flera kopior?
I vissa fall går det! Det beror självklart på kompositioner och material. Prata med oss om det innan!
Kan gjutningen gå sönder?
Självklart kan det både bli slitage eller gå sönder. När du får hem den, förvara den på en bra plats och låt helst inte för många människor “känna” på den! Materialet är ett av de slitstarkaste men vi kan inte garantera att den inte går sönder. Går den sönder, försök inte limma den själv, utan ta kontakt med oss så kan vi försöka laga den för en lagningskostnad. Vi kan dock inte garantera att den går att laga eller att den blir som ny.
Gjutning med ett objekt i handen
Det går alldeles utmärkt! Kom bara ihåg att objektet din hand gjuts av med inte kan plockas bort utan blir då en del av gjutningen. Så offra inte helt nya saker du har köpt så länge det inte var det som var huvudsyftet 😉
Vad kostar det?
Vi har några generella priser som är en fingervisning. Gjutningarna är dock ofta så individuella att prisförslag måste ges separat. Se gärna vår prislista och hittar du inte gjutningen du är sugen på är du varmt välkommen att ta kontakt och diskutera med oss.
Hur betalar jag?
Du kan betala med klarna, swish eller med kort. Det är alltid bra om vi vet i förväg.
Betalningen sker alltid vid gjutningstillfället. (Se alltid vad som ingår i din gjutning)
Vid misslyckad gjutning

Det händer sällan, men det händer att vi inte lyckas med en gjutning. 
Om det inte finns tekniska fel i gjutningen, d v s om någon inte har hållit händerna stilla, inte följt intsruktioner som tilldelats eller medvetet försört materialet tar vi en materialkostnad per misslyckad gjutning. 
Upplysning om det sker innan varje gjutning. 

Hos bebisar sker sker betalningen av materialkostnaden föste efter andra försöket. 

Gjutningen jag vill ha finns inte på er sida
Ingen fara! Möjligheterna i Life Casting är oändliga och det är extra kul att bolla och hitta nya lösningar.
Vi går igång på nya idéer och har ni tiden har vi lösningen. Definitivt fråga oss och bolla!
Hur länge är jag på Kreativia?
Det beror lite på vad du har valt att göra, men generellt brukar vi räkna 30- 90 minuter. 20-30 om bebishand och fot ska gjutas, är det en familjekomposition kan det vara mellan 30-60 min. Helkropp kan vara 1,5-2 timmar.
Hur bokar jag?
Du bokar via DM via FaceBook/ Instagram, maila eller ring.
Vi föredrar att ni ringer så att vi kan ta reda på vad det är för typ av gjutning ni är ute efter.
Hur långt innan ska jag boka?
Boka så fort du vet att du vill ha en gjutning. Tiderna är ofta turbulenta och ojämna. Ibland kan du har tur och få tid med kort varsel och ibland får man boka månader innan. Berätta också för oss om du inte bor i stan.
Bor inte i Växjö
Ingen fara, vi löser det! Men ring så att vi kan prata om det. Vi kan frakta gjutningen hem till dig mot fraktkostnad.
Behöver gjutning snabbt!
Prata med oss, så försöker vi hitta en lösning så du får komma till oss eller vi till er

Bröllop

Gör ni live event på bröllop?
Ja, vi får mer och mer förfrågan om vi gör gjutningar live på bröllop. Det eventet tycker vi är väldigt speciellt och minnesvärt!
Vi gjuter live och brudparet får vara med och plocka ut gjutningen!
Boka i god tid. Läs mer här
Vill ge bort en gåva
Vi har presentkort som vi kan skicka till er eller som ni kan komma och plocka upp
Läs mer här
Ringar och smycken
De flesta ringar och smycken går fint att gjuta, dock inte alla. Ta gärna med dina smycken så kontrollerar vi vad som funkar under formtillverkningen.

Nyfödda & småbarn

Hur förbereder jag mitt barn bäst?
*Se till att ha oömma kläder som är lätta att ta av helt eller delvis
*Ta gärna med syskon, men bara om de håller sig lugna eller kan hjälpa till med att förleda uppmärksamhet men oftast blir det bäst resultat när det är tyst och lugnt omkring bebisen vi gjuter. Vi vill inte att bebisen ska vara uttråkad men ej heller uppspelt
*mätta, torra och belåtna bebisar är alltid lättast att gjuta
*Är det en större bebis, ta gärna med distraktion som t ex iPad, något gott att äta eller det du vet funkar för just din bebis
Vad händer om inte gjutningen blir bra?
Det händer sällan att en gjutning inte blir bra men då gör vi ett nytt försök, blir den inte heller bra får man ändå betala en materialkostnad andra gången även om man inte är helt nöjd med gjutningen.
Dock, som sagt händer det ytterst sällan.