fbpx

7 steg att komma igång med din kreativa process

Längtar du också efter att få göra något kreativt men har svårt att komma igång? Här är sju enkla steg som hjälper dig att komma igång med din process.

  1. Planera din tid

Unna dig minst en halv dag och avboka allt annat. Stäng av datorn eller åtminstone stäng ner alla pockande fönster (Sociala medier). som gör att din uppmärksamhet skiftar.

  1. Gör plats, städa upp

Ta bort alla onödiga saker som drar din energi eller påminner dig om att de ska göras, det gör dig bara stressad. En ren arbetsyta påverkar din sinnesro och det avspeglas i din process och dina kreationer.

  1. Slappna av

Unna dig en stund till att slappna av. Det finns en skillnad mellan aktivitet och handling. Aktivitet är oftast febrilt sysselsättande, ett subsitut för inre frid (lite som rökning), medan handling är en meditativ skapande process med de rätta energierna bakom. Blunda och fokusera på din andning i ditt rena rum i några minuter så att du kan landa i dig själv.

  1. Värm upp

Ta materialet du tänker arbeta med och gör något på måfå. Låt dina fingrar styra. Var medvetem om materialet, känslan när du håller i det, färgen, lukten och hur ljus och skugga spelar på det. Låt slumpen leda dig i några minuter. Är det teckning du har i sikte kan du också börja med att värma upp handleden genom att rita mönster utan att lyfta pennan.

  1. Tillåt dig att misslyckas

Var snäll och tålmodig mot dig själv. Att öppna en kreativ ådra kan kräva tid. Vi är alla olika. Tänk på att det som många upplever som misstag är i själva verket byggstenar för dina kommande kreationer och utan dessa misstag skulle inte de födas över huvudtaget.

  1. Kreativitet går att träna upp

Du kanske behöver flera tillfällen där du och materialet lär känna varandra och det är ok. Det får ta den tid det tar! Se till att du unnar dig en viss tid i veckan där du får återkomma och bara vara. Du gör inte det här för att du plötsligt ska bli en konstnär. Sätter du ribban högt eller har stora mål stryper du din energi och du låter inte din kerativitet växa fram. Du måste känna efter vem just DU är och låta dig ledas av din personlighet.

  1. Njut av processen

Låt ingenting störa dig i din koncentration och i din date med din kreativa process. Känns det omöjligt, välj då en tid på dygnet då du vet att du får vara i fred. (kanske när barnen har lagt sig, när jobber inte ringer) Ibland får man offra en annan aktivitet för att finna sin egen ro. Men det är just det som är poängen. Det här är DIN egen tid och och kreativitet får dig att må bra.

Skriv gärna till oss på och berätta hur just DU gör för att hitta din kreativa ådra!

Senaste inläggen

Nystart av kreativia

Nystart av kreativia

Första bränning på länge - en nystart på Kreativia 🙂 Efter två år är det äntligen nystart av Kreativia. Nu kör jag igång keramiken igen och som jag har saknat er! Vem har inte saknat Kreativia? Varje gång jag ser  de gamla fotona känner jag så mycket värme för...

läs mer
Så här gör du din egna ljuslykta

Så här gör du din egna ljuslykta

Det är många som har velat köpa den här lilla lyktan eller frågat hur jag har gjort den. För er som har besökt Kreativia och ville skapa med lera, visade jag. (Visste ni att det går att göra 2-3 st av ett enda kilo lera? 😉 ) Fördelen med att göra den i lera är att...

läs mer
Är du en rastlös själ? – låt det mynna ut i en workshop

Är du en rastlös själ? – låt det mynna ut i en workshop

Klarar du att sitta still eller går dina fingrar stup i ett?Pillar du med din servett, lägger du tändstickor i perfekt symmetri eller gör du mönster med fingrarna i imman på glaset medan du umgås med dina vänner? Då är du kanske en rastlös själ som gärna vill utnyttja...

läs mer